logo

Рязане и лепене на фолио


Изрязването на цветни фолиа е незаменима алтернатива при някои видове приложения за външната реклама. Съвременните материали са изключително издържливи на  всякакви климатични условия, което  позволява успешното им  апликиране и дълготрайност. Комбинирайки  разноцветни фолиа се получават  интересни и оригинални резултати.

Съвременните режещи плотери са оборудвани с  оптика за следене на маркери, чрез които се дава възможност за изрязване по контур на вече отпечатани изображения. Съществуват различни методи за апликиране на фолиа. Най-масово използвания е чрез транспортно фолио. Благодарение на него елементите запазват позицията си при пренасяне от подложката върху желания обект.Транспортната лента се дели на 2 типа – PVC и хартиена.  Предимство на PVC транспортната лента е това, че е прозрачна, което улеснява апликирането. Освен това тя може да се използва няколкократно благодарение на по-добрия си лепилен слой. Хартиената транспортна хартия е по евтина алтернатива за еднократни апликации.  Тя е по удачен вариант при някой видове от така нареченото „мокро“ лепене – метод при който повърхностите, както и фолиото се мокрят с вода или специално приготвен разтвор, за по точно апликиране. Когато повърхностите са мокри се улеснява позиционирането на елементите.

При лепенето на фолиа неизменен помощник е ракела (шпатулка). Чрез нея се избягват балончетата въздух, които остават при апликиране, подобрява се адхезивността на лепилния слой към третираната повърхност и се улеснява самото каширане.  Пистолета за горещ въздух е отличен помощник за качествено полагане на фолио, като обдухването на фолиото увеличава лепилните му свойства, а при облепяне на сложни форми, или така наречените 3D повърхнини, нагряването на фолиото подобрява разтегливостта му и улеснява апликирането.

Преди апликиране, повърхностите трябва да бъдат добре почистени от всякакви замърсявания – прах, мазнини, други замърсители. Желателно е повърхностите да са гладки и да не са с едра текстура. Повечето фолио, особено по тънките приемат текстурата на материала, върху който са положени. Замърсителите, както и неравните повърхности влошават лепилните свойства на фолиото, съкращават неговия живот и отслабват издържливостта му. Повечето търговски марки производители на фолиа, дават гаранции за дълготрайността на техните продукти, но помнете, че правилното апликиране и подготовка на повърхностите е от основно значение!

Фолиата се делят на няколко основни типа, според свойствата и вида на приложението им:

Универсално (мономерно)  фолио - Подходящо е за апликиране върху равни повърхности.

Каст (Еластично) фолио - Еластично фолио подходящо е за по-сложни повърхности. Най-често се използва  за брандиране на превозни средства.

Транслуцентно фолио – Широко използвано за изработка на светещи табели. Предназначено е за задно осветяване, като повърхността му е сатенена и спира нежеланите рефлекции.

Транспарентно фолио - Специално цветно прозрачно фолио с UV защита. Подходящо за витрини и за всякакви светопропускащи повърхнини.

Банерно фолио - Гъвкаво фолио предназначено за винили, знамена, брезенти и други гъвкави повърхности.

Светлоотразително фолио – Намира приложение при изработката на пътни знаци, указателни табели, както и за брандиране на ППС-та със специален режим на движение. В отделни случай се

Пясъкоструй – Имитира механично матирано стъкло чрез бластиране. То е полупрозрачно много добре прилепва към различни материали. Подходящо за декорация на витрини, изрязване на работни времена и много други. Песъкостръйните фолиа са с най-различни текстури имитиращи различни ефекти.

Текстилни фолиа (флекс и флок) – Предназначени са основно за термотрансфер. Позволяват предварително отпечатване на изоброжения върху фолиото, след което се апликират върху текстила.

Направи запитване